E. L. Doctorow: Homer ja Langley (2013)


Ja joku ulkopuolinen olisi voinut pitää taloa täyteen ahdettuna, mutta meidän silmissämme se oli hieno ja hyvä ja Langley ja minä saimme perinnöksi käsityksen siitä että elimme elottomien esineiden kanssa ja jouduimme liikkumaan niiden keskellä.
E. L. Doctorow, Homer ja Langley


Veljekset Homer ja Langley Collyer elävät New Yorkissa Central Parkin kupeessa sijaitsevassa talossaan, aina elämän alusta sen ehtoopuolelle. Rikkaan suvun vesat muistavat talon 1900-luvun alun loistokkaat ajat, jolloin veljesten vanhemmat kahmivat suuren omaisuuden. Valitettavasti vanhemmat käyttäytyivät hienostuneen etäisesti jopa omia poikiaan kohtaan, joka jättää veljiin jälkensä. Espanjantauti vie veljesten vanhemmat hautaan, ja Homer ja Langley jäävät jo nuorina orvoiksi ja taloa pitämään. Onneksi on palvelusväkeä, joka hoitaa taloa ja pitää huolta veljistä
Talo on iso osa kirjaa, sillä siellä suurin osa tapahtumista tapahtuu. Siinä talossa veljet ovat asuneet koko tähänastisen elämänsä. Minulle tuli olo, että haluaisin käydä tuolla talossa, ja eräällä tapaan kävinkin, niin hyvin Doctorov sen kuvasi. Vaikka Langley lopulta telkeää talon ikkunaluukut, talo on silti avoin kaikille jotka sinne pyyteettömästi astelevat. 
Tositapahtumiin perustuvat kirja on lempeä kuvatessaan Langleyn sota-arpia ja sokean Homerin avuttomuutta. Tämähän oli tietysti kirja myös veljeydestä, ja monesti huokaisinkin helpotuksesta, että onneksi heillä on toisensa, molemmat niin erilaiset, mutta toisensa tuntevat. 
Sain kirjasta vähän väärän kuvan kansitekstin perusteella, joka painotti sitä että Homer ja Langley ovat erakoita. Erakoituminen tulee vasta kirjan lopussa esiin; sitä ennen veljekset ehtivät hummailla sielunsa kyllyydestä. (Mitä vikaa sitä paitsi erakoitumisessa on...) Pikemmin sanoisin, että heiltä puuttui se, mitä molemmat olisivat halunneet; nainen ja lapsia. Josta johtuen he tunsivat epäonnistuneensa. Niin monenlaista kulkijaa veljekset ovat ehtineet elämänsä aikana talossaan ja vähän ulkopuolellakin tavata; siirtolaisia, rikollisia ja hippejä, muutamat mainitakseni. Ikää saatuaan veljekset eivät juuri enää poistu kotoaan, Langley hamstraa talon täyteen roinaa ja Homer nauttii omassa yksinäisyydessään musiikista.
Kirja on Homerin äänellä kirjoitettu ja pidin tuon miehen mietteliäästä ajatteluvasta, siinä oli paljon kokeneen ja ajatelleen tyyneyttä. Kirja ei pidä suurta melua itsestään vaan antaa puolueettoman ääneen; ja tekee minuun suuren vaikutuksen. Annoin kirjalle ensin kolme tähteä, mutta vähän makusteltuani päätin antaa neljä. Tämä oli kirja jonka kanssa en kyllästynyt kertaakaan vaan luin yhdeltä istumalta. Onneksi olen vakaasti päättänyt lukea Keltaisen kirjaston läpi, sillä muuten en olisi tähän tarttunut. Toki jonkin verran lainapäätökseeni vaikutti se, että kirjan vihjattiin olevan amerikkakriittinen mutta oikeastaan kritiikkiä Amerikalle antoi vain sodasta tullut toisin ajatteleva, (suloinen) äkäpussi Langley. 

Kommentit

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Tämä herätti kiinnostuksen "Kirja on Homerin äänellä kirjoitettu ja pidin tuon miehen mietteliäästä ajatteluvasta, siinä oli paljon kokeneen ja ajatelleen tyyneyttä.", kiitos taas kivasta kirjasuosituksesta :) Sympaattisen oloinen kirja kuvailusi perusteella. Tuo goodreads-hommeli tossa sivussa on kiva, täytyy varmaan laittaa meillekin tuollaiset. :)
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia (: Mä oon tämmönen listaaja-tyyppi niin se jotenkin motivoi lukemaan ku näkee luettavat kirjat tuossa listana :D Noita wigdettejä löytyy omalta goodreads-sivulta kun menee Account settings -> Widgets. (varmaan löydät muutenkin mutta mulla oli hankaluuksia eka löytää noi)

      Poista
    2. Jes, hei kiitos. :D Olis tossa kyllä varmaan ollu pohdittavaa. Nyt ei tarvinnu ainakaan googlettaa, että miten sen saa.

      Poista
  2. Tykkäsin tästä tosi paljon. Olihan tämä tavallaan kriittinen tavaranhamstrausta kohtaan ja sitten sitä miten ihmiset unohdetaan johonkin, kun niillä ei mene hyvin. Pitäisi olla menestyvä, sosiaalisesti aktiivinen, kouluttautua hyvin ja mitään ongelmia ei saisi olla. Eikös tämä ole yleismaailmallinen kritiikki, koskien myös Suomea yhä enenevissä määrin. Erilaisuutta ei hyväksytä. Tässäkin tapauksessa apua olisi tarvittu. Joskus katson niitä järkyttäviä tv-ohjelmia (yleensä amerikasta), joissa ihmiset hamstraavat kaiken, kerääminen menee yli äyräiden, en edes viitsi kirjoittaa mitä ne keräävät. Luulisin, että Suomessa ei ihan niin pahaksi pääse, koska vielä on sosiaalisia verkkoja, jotka huolehtivat.
    Meillä on saaressa kesäkoti ja aikoinaan sinne tuotiin suvun rikkinäiset tavarat. Me on niitä poltettu ja viety keräyspisteisiin. Onneksi jätekeräykset ovat suht järkeviä Suomessa.
    Kirjassa on hyvät kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuli mieleen Himohamstraajat-telkkariohjelma Langleysta. Toivotaan, ettei Suomessa koskaan ole/tule aihetta tehdä samantyyppistä ohjelmaa...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fiona Barton: Leski (2018)

Stephen King: Eksyneiden jumala (1999)

Kerola: Kaikenkarvainen kansa (2017)