Ny ssaa suositella!

Helmet-lukuhaaste sujuu aikataulun mukaan (ja pah, mulla ole mitään aikatauluja) ja luettuja kirjoja on sinne kertynyt jo 12 kappaletta. Listaa selatessa huomaa, että siellä on muutama vähän kinkkinen kohta. Olisko blogiyhteisöstä apua? Nyt saa vinkata sielunsa kyllyydestä!
 

Tuleeko mieleen kirja, joka on 

  • Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
Tulisko käännöskirjojen joukosta joku mieleen? Nyt on tullut kovasti luettua kotimasta, tekisi mieleni seikkailla muissa maissa.


  • Suomalainen klassikkokirja
Olen kaikkea muuta kuin klassikkohamstari. Kotimaiset klassikot ovat vielä lukemattomampia kuin vaikkapa amerikkalaiset. Kovin pidin Aino Kallaksesta, ja Juhani Ahosta en juuri lainkaan. Tykkäsin myös Jäniksen vuosi -elokuvasta mutta en usko jaksavan lukea vastaavaa kirjana. Iltasanomien "Nämä kotimaiset on luettava" -testissä sain huikeat 6/44 raksittua. Onko sulla jokin tietty suosikki kotimaisten klassikoiden suhteen? Ja miten klassikko määritellään? Onko vaikkapa Sofi Oksasen Puhdistus klassikko? Miksi ei olisi?


  • Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja
Politiikka on kiinnostavuuslistan pahnanpohjimmainen. Suosittelisitko kirjaa joka ei kerro politiikasta? Ehkä ennemmin poliitikosta. Suunnittelen tähän kohtaan lukevani Jani Toivosen Musta tulee isona valkoinen, koska se on ainoa tähän sopiva kirja jonka tiedän olevan olemassa. Ja Omppu sitä suosittelee. Niin siks.


  • Kirja on inspiroinut muuta taidetta
Lyö ihan tyhjää.


  • Sankaritarina
Edelleen tyhjää.

  • Kirja kertoo Intiasta
Tyhjää, tyhjää. Tietysti voin hakea kirjoja aihesanalla Intia, mutta tulisko jotain erityisen hyvää mieleen?


  • Elämäkerta tai muistelmateos
En oikein ole elämäkertakirjojen lukija. Kukahan olisi kiva? Kiinnostava? 

  • Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
Ja kuka olisi näin tuottelias? 


  • Kirjassa mennään naimisiin
Hm. ?

  • Ikääntymisestä kertova kirja
Tässä on hyvä aihe. Vinkkejä, vinkkejä antakaapa tulla!
 
  • Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
Ja eipäs tule tähänkään hätään ketään mieleen. Ja hei, se yhdenpäivänromaani vielä. En nyt muista olenko lukenut eläissäni yhtä ainoaa yhdenpäivänromaania. Piti muuten ihan googlettaa, mikä se on.
 


Kommentit

  1. Salanimellä kirjoittuihin tulee ainakin pari mieleen: Robin Hobbin fantasiakirjat (Salamurhaajan oppipoika taitaa olla ensimmäinen) ja J. D. Robbin (a.k.a Nora Robertsin) Eve Dallas -kirjasarja. Suomalaisista klassikkokirjoista nousee mieleen Veijo Meren Manillaköysi, joka oli yllättävän hyvä. Muihin en oikein osaa sanoa mitään... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuo Nora Roberts rupesi muutenkin kiinnostamaan, kun vähän googlettelin. Roberts on nimenä tuttu, J.D.Robb ei. Melkoisen listan kirjoja on nainen kirjoittanut. Voisin kuvitella lukevani Robertsia ihan muuten vain, mielenkiinnosta, luen harvoin mitään romanttisia vivahteita sisältäviä jännäreitä, ainakaan tarkoituksella. Se voisi olla vaihtelua.
      Kiitos Jenny! (:

      Manillaköysi on nimenä tuttu, mutta olen ajatellut kirjan olevan ei-minulle, ihan vaan nimestä päätellen. Joskus torppaan tosi hatarin perustein kirjat. :D

      Poista
  2. Osa Helmet-haasteen kohdista on hieman kinkkisiä! Minua askarruttaa eniten muun muassa Intiaan sijoittuva kirja, koska esimerkiksi intialainen kirjallisuus on minulle ihan vierasta (haasteessa kirjan ei nyt tokikaan tarvitse olla intialaisen kirjoittama, mutta sellainen olisi helpoin valinta, koska sijoittunevat usein Intiaan), ja jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja.

    Voisin vinkata salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettuun kirjaan Elena Ferranten kirjoja, esim. Napolilaissarjan avausosaa Loistava ystäväni, ois vieläpä käännöskirjakin. Ja hitsin hyvä sarja.

    Politiikasta tai poliitikosta kertovaan kirjaan luin itse Heidi Könkään Hertan. Ei ollut ihan suosikkini, mutta kiinnostava ja nopealukuinen. Ja yli 20 teoksen kirjailijaan luin Margaret Atwoodia. Toinen vaihtoehto samaan kohtaan mulla oli Joyce Carol Oatesin joku romaani, tuottelias hänkin.

    Oseanialaisen kirjailijan kirjoittaman kirjan lukemisessa ajattelin mennä helpoimman kautta eli lukea jonkun australialaisen kirjailijan kirjan. Ehkä Hannah Kentin uusimman. Vinkkaisin tähän myös niin ikään australialaisen Thomas Keneallyn Schindlerin listaa, huippu kirja ja elokuva. Tai sitten Eleanor Cattonin Valontuojia, hän on uusiseelantilainen.

    Toivottavasti näistä oli jotain apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intia on melkoinen maa, ja olispa hienoa lukea sinne sijoittuva kirja. Olenko kulkenut kirjastossa silmät sidottuina vai miksi en kertakaikkiaan ole sellaiseen törmännyt? Aika vähän niitä tuntuu olevankaan kirjastossani, muutama kymmenen kappaletta. Lainatuin näyttää olevan Kishwarin Postimyyntilapset (2013), ehkä siis kallistun siihen.
      Elena Ferrante, sitä suositellaan paljon. Olen kerran jo melkein lainannut sen, mutta muistaakseni kauhistuin sivumäärää. Sen verran jäi kutkuttamaan, että palaa ehkä asiaan.
      Oates on lukulistallani, joten siinäpä menisi sitten kaksi kärpästä samalla iskulla. Schindlerin listaa olen vähän vältellyt, luin siitä lapsena jotain pätkiä kun kotona oli ko. kirja ja aika rankkaa oli. Elokuvan katsoin vastikään.
      Kiitos, näistähän oli apua (;

      Poista
  3. Heiteltäköön vaikka tällaisia.

    Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
    Tästähän olisi historiassa kauheat määrät esimerkkejä, sillä melkeinpä kaikilla ennen 1900-lukua kirjoittaneilla läntisillä naiskirjailijoilla oli salanimi, joskus myös mieskirjailijoilla. Kotimaisista kirjailijoista äkkiä tulee mieleen esim. Algot Untola tai Pirkko Saisio.

    Suomalainen klassikkokirja
    Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut. Monitasoinen ja -tahoinen psykologinen tutkielma.
    Fredrika Runeberg: Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä. Suomen ensimmäinen (toinen julkaistu) historiallinen romaani.
    Fredrika Wilhelmina Carstens: Muratti. Ensimmäinen suomalainen romaani.


    Kirja on inspiroinut muuta taidetta
    Erityisesti scifissä ja fantasiassa on kirjoja, joiden pohjalta on tehty pelejä. Esimerkkeinä Andrzej Sapkowskin Witcher-romaanisarja (suomeksi Noituri) ja Dmitry Glukhovskyn dystooppinen Metro-romaanisarja. Sitten kaikki mahdolliset romaanit, joista on elokuva-adaptaatio, sopivat tähän. Taiteesta voidaan puhua kaiketi erityisesti tiettyjen mestariteoksina pidettyjen adaptaatioiden kohdalla, joita ovat vaikkapa Stanley Kubrickin ohjaukset Anthony Burgessin Kellopeliappelsiinista ja Stephen Kingin Hohdosta. Kuvataidetta tunnen suht huonosti, mutta kaikenlaiset (feikki)keskiaikaiset ja kansallisromanttiset tekstit lienevät saaneen kuvitusta 1900-luvun taitteessa. Esimerkistä käynee Bedier Josephin Tristan ja Isolde. Nykytaiteessa intertekstuaalisuus lienee lähtökohta, näitä on varmasti paljon olemassa. Musiikissa klassiset säveltäjät ovat inspiroituneet esim. Shakespearen Coriolanuksesta (Beethooven), uudempia vaikutteiden ottajia ovat vaikka Francois Rabelaisin Pantagruel- ja Gargantua -kirjoista inspiroituneet progemuusikot 1900-luvun loppupuoliskoilla.

    Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
    Ainakin Stephen King ja Terry Pratchett tulevat ensimmäisinä mieleen. Sitten myös Kalle Päätalo näin kotimaisena edustuksena.

    Kirjassa mennään naimisiin
    Emily Brontë: Humiseva harju. Avioliiton ilot ovat tästä kaukana.
    Vladimir Nabokov: Lolita. Moraalisesti epäilyttävä avioliitto.
    Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Turvallinen, arkinen avioliitto.

    Ikääntymisestä kertova kirja
    Tove Jansson: Kesäkirja. Tavallaan, mutta kertoo samalla myös nuoruudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukijattarella on kattava lista. Todella moni kirjailija kirjoittaa salanimellä myös miehistä esim Ilkka Remes.

      Forsterin Matka Intia, tapahtuu Intiassa.

      Naimisiin mennään aika useassa kirjassa, mutta kirja-avioliitot, kuten ylempänä ilmenee eivät ole onnellisia elleivät ne tapahdu kirjan päättyessä. Garpin maailmassa päähenkilö menee naimisiin varsin varhaisin....

      Poista
    2. Tässä tuli monta vinkkiä, kiitos isosti! Fredrika Wilhelmina Carstensin Muratista en ole ollut tähän päivään mennessä tietoinen ollenkaan, jo sivistyksen kannaltahan kirja on luettava ja vähän blogeja selatessa huomasin että kirjasta on myös tykätty.

      Ihanaa, että muistutit Dmitry Glukhovskysta. Olin sekoittanut kirjailijan Ray Lorigaan, jonka Tokio ei välitä meistä enää (<3) - kirjaan vuosia sitten rakastuin.

      Naimisiinmeno-kirjan kanssa saan vielä pähkäillä. Taivaslaulun ja Humisevan harjun olen lukenut, molemmat aika mahtavia kirjoja. Lolitan katsoin elokuvana juurikin vähän aikaa sitten. Tykkäsin kyllä.

      Jokke: Remestä mun täytyy kokeilla. Mieheni on lukenut ne kaikki, ja hällä on todetusti hyvä maku. (: Heh. Ja huomattu on, että kirja-avioliitot tuppaa olemaan kriisiytyviä.

      Poista
  4. Helmet lukuhaasteen kohtaan 7. Lewis Carroll ja 32. Tove Jansson. Muita vinkkejä löytyy blogistani Helmet 2017 välilehdestä. Tähän on hieman hankala niitä kaikkia näpytellä :)

    VastaaPoista
  5. Pauliina Vanhatalo kirjoittaa myös Veera Vaahteran nimellä kirjoja. Kristiina Vuori on kirjailijanimi. Lars Kepler ja Nicci French ovat molemmat pariskuntia, jotka kirjoittavat ns. salanimellä.
    Veijo Meren klassikkokirjat ovat paikoitellen humoristisia.
    Tove Jansson on kirjoittanut todella paljon kirjoja ja hän käy kyllä klassikosta.
    Kristina Carlsonin William N päiväkirja ja Arne Nevanlinnan Marie kertovat herkästi ikääntymisestä.
    Köngäksen Herttaa suosittelen sekä elämäkerraksi että poliitikosta kertovaksi teokseksi.
    http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2014/01/rakkaus.html
    Toni Morrisonin Rakkaus kirjassa mennään naimisiin. Avioparin ikäero on suuri ja muutakin ikävää siihen kuuluu. Morrisonin parhaimpia kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai. Näistä erityisesti kiinnostus heräsi Willim N. Päiväkirjaan ja totta kai Morrisoniin, jolta olen aiemmin lukenut vain yhden kirjan. Siinä tuntui olevan sulattelemista pitkäksi aikaa ja rankoiksi miellän Morrisonin kirjat, silti hyvä oli.

      Poista
  6. Ainakin J.K.Rowling on kirjoittanut jotain salanimellä, itse en ole kyllä niitä lukenut, joten en tiedä voinko varsinaisesti suosittaa. Kotimaisista klassikoista tuli mieleen ekaks juuri Jäniksen vuosi, koska mulla on se parhaillaan kesken. Lukeminen vähän jumittunutta viime aikoina ja pitäisi saada se alta pois. Olen kyllä ihan tykännyt.

    Aika hyvin tullut vinkkejä jo yllä, mutta tuohon kirja on inspiroinut muuta taidetta käy varmaan mikä vaan kirja, jonka pohjalta on tehty leffa. :) /Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tosiaan ollut ajatellut, että se haastekohta (inspiroinut muuta taidetta) voisi olla niinkin yksinkertainen :D Nuitahan löytyy pilvinpimein.

      Tiia: luovat tauot on tarpeellisia, sen jälkeen katsoo asiaa uusin silmin. Varmaan se itsellekin sellainen joskus koittaa. Nyt oon lukenut kuudesta kahdeksaan kirjaa kuukaudessa, ja mulle se on tosi paljon.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fiona Barton: Leski (2018)

Kerola: Kaikenkarvainen kansa (2017)

Stephen King: Eksyneiden jumala (1999)