Affinity Konar: Elävien kirja (2017)

Onko nyt turvallista olla elossa? hän kuiskasi.
Kirosin häntä, kun hän nosti päänsä lumesta. Mitä jos joku katsoi taakseen ja näki?
Kukaan ei katso taakseen. Hän naurahti katkerasti.
Kaikki maailmassa jättävät katsomatta taakseen. Ja jos katsovatkin, he luultavasti sanovat, ettei tätä koskaan todella tapahtunut.

Elävien kirja kertoo 12-vuotiaiden puolanjuutalaisten kaksosten elämästä toisen maailmansodan aikaan Puolassa, Auschwitzissä, kuolemanenkeli Josef Mengelen koekaniineina. Moni kirjan tapahtuma pohjaa keskitysleiriltä selvinneiden henkilöiden muistelmiin (selviää kiitosten ohesta). Identtiset kaksoset Pearl ja Stasha kiidätetään junalla keskitysleirille äitinsä ja isoisänsä kanssa, ja päätepisteessä heidän erotetaan toisistaan. Kaksostytöt "pääsevät" samaan aitaukseen. Kirja valottaa kaksosten välistä ymmärrystä, sitä miten toinen on puolet toisesta. Elävien kirja kuvaa säästelemättä keskitysleirillä tehtyjä kokeita ja vallinneita oloja.

Kirjan raskaus yllätti, vaikka tiesinkin mistä on kyse. Siitä on aikaa, kun jokin on oikeasti järkyttänyt. Johtuen varmaan siitä, että nykyään on liikaa mistä voisi järkyttyä. Luin kirjaa kuivin silmin loppuun asti, mutta kirjan sulkeuduttua en pystynyt enää pidättämään, tuntui että olin rohmunut kipua itseeni, lukenut kirjaa kuin unta. Pystyin melkein kuvittelemaan, millaista on, kun on rikottu niin ettei tulevaisuutta voi kuvitella. Minulle tämän kirjan kiinnostavimmaksi aiheeksi nousi se, kuinka pitää kiinni ihmisenä olemisesta, inhimillisyydestä, tunteista, ja se kuinka jälleenrakentaa elämää keskitysleirin jälkeen. Sen voi kuvitella olevan mahdotonta. Tietysti pohdin, kuinka niin iso joukko ihmisiä saatiin mukaan kansanmurhaan - mutta sen pohtiminen on turhaa. Meiltä ihmisiltä voi odottaa mitä vain. En erityisemmin pidä arvossa lukiouudistusta, joka voi vähentää historian kurssien määrää. Jokaisen on hyvä lukea historiaa.

Olin aluksi skeptinen, en halunnut lukea arvailuja tai väritettyä, paisuteltua kirjaa todellisesta aiheesta. Rauhoituin, kun aloin lukemaan, sillä Affinity Konar on ottanut faktoista selvää. Konar teki kirjaa varten vuosien taustatyön Auschwitzin kuoleman enkelinä tunnetun Josef Mengelen pseudolääketieteellisistä kokeista, joiden keskiössä olivat identtiset kaksoset, kertoo kansiteksti. Konar ei ole valinnut aihetta helpoimmasta päästä ja uskonpa että kirjoittajalle itselleenkin on ollut raskasta tämän prosessointi.

Kirjan alkuperäinen nimi on Mischling. Wikipedian mukaan: Mischling was the German legal term used in Nazi Germany to denote persons deemed to have both "Aryan" and Jewish ancestry.
Arvio: ★★★

Sivuja: 457
Kustantaja: WSOY

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fiona Barton: Leski (2018)

Kerola: Kaikenkarvainen kansa (2017)

Stephen King: Eksyneiden jumala (1999)