Kishwar Desai: Postimyyntilapset (2013)

Ja hän aikoi saada tämän lapsen, tapahtui mitä tahansa.
Kishwar Desain Postimyyntilapset tarttuu Intian polttavaan, ja ristiriitaisiakin tunteita herättävään yhteiskunnalliseen ongelmaan, sijaissynnyttämiseen. Siellähän sijaissynnytys on joillekin tapa rikastua. He antavat kohtunsa useimmiten länsimaalaisten käyttöön, toki joskus myös intialaisille. Kirjassa sosiaalityöntekijä Simran Singh tutkii hylätyn, sairaan vastasyntyneen tapausta. Vauvan vanhemmat ovat kuolleet hämärissä olosuhteissa, eikä vauvalle näin ollen ole huoltajaa, kun ei monikaan tahdo vakavasti sairasta lasta huostaansa.

Kirja käsittelee lapsettomuuden surua, lapsen menettämistä ja tuo ilmoille ison kasan eettisiä kysymyksiä: onko Intian "sijaissynnytysteollisuus" oikein, vaikka laillista onkin. (On ollut ainakin kirjan kirjoittamisvuonna, mutta en ole varma onko enää? Yle uutisoi 2015, että Intian hallitus pyrkii asettamaan sen laittomaksi. Jos jollain on tietoa, niin kommentoi?) Postimyyntilapset onnistuu käsittelemään trilleriä punotessaan kysymystä monilta kanteilta, intialaisten ja länsimaalaisten silmin. Kirja on minulle täynnä uutta tietoa, koska aihe on ennestään täysin tuntematon. Kirjoittamistyyli oli ehkä vähän sentimentaalinen minun makuuni, ja lopetus suoraa bollywoodista mutta teksti oli sujuvaa ja selkeää ja juoni jännittävä ja tapahtumarikas.

Jollain tapaa tunsin, että en ihan ollut tämän kirjan kohdeyleisöä, koska biologinen kelloni ei ole vielä alkanut tikittämään, ja totta puhuakseni en usko koskaan hankkivani omia lapsia. Siinä mielessä näiden lapsettomien nahkoihin meneminen tuntui hankalalta, kun lapsettomuus kuitenkin oli yksi kirjan avainasioista, eettisten kysymysten lisäksi. Sijaissynnyttämistä on myös puolusteltu, sillä intialaiset naiset ovat rikastuneet siitä saamillaan rahoilla, voineet ostaa talon tai jättäneet huonon avioliiton. Postimyyntilapset esittää myös, että naisille ei anneta tarpeeksi tietoa synnyttämisen riskeistä, synnyttämään hakeutuu myös alaikäisiä ja muulla tavoin epätoivoisessa tilanteessa olevia. Synnyttäjä luonnollisesti myös kokee äidillisiä tunteita lapseen, jonka joutuu myöhemmin luovuttamaan pois. Bisneksessä tietenkin myös pyörii miljoonia, kuinkas muutenkaan.

Arvio: ★★★

Sivuja: 450
Kustantaja: Like

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fiona Barton: Leski (2018)

Stephen King: Eksyneiden jumala (1999)

Kerola: Kaikenkarvainen kansa (2017)