Saarikoski Laura, Saarikoski Saska: TRUMP – Mies kuin Amerikka (2016)

"Trumpin juna puuskuttaa eteenpäin, sanonpa vaan. Hänestä tulee presidentti, paras tottua siihen", sanoo toinen mustista miehistä ja nauraa.
"Tiedän", sanoo vastaanottovirkailija. "Mutta tavallaan pidän hänestä."
"Niin minäkin", sanoo musta mies. "Amerikka pysyy turvallisena. Ja Trump tarjoaa jotain muuta kuin aina sitä samaa."
On pakko keskeyttää: Eikö teitä yhtään haittaa Trumpin rasismi?
"Joo, mutta me kaikki olemme rasisteja", sanoo vastaanottovirkailija.
"Elämä on liian lyhyt, jotta jaksaisin välittää siitä", sanoo musta mies. Sillä hetkellä alkaa tuntua siltä, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti.
Trump ei erityisemmin koskaan ole kiinnostanut minua. Ainoa syy tarttua tähän kirjaan oli alunperin se, että Helmet-haasteesta oli täyttämättä kirja kertoo politiikasta tai poliitikosta -kohta. Laitoin siis varauksen Trumpista ja valintaa vahvisti vielä, kun kirjalla oli hyvät pisteet tietokannassa. En kuulu Trumpia kannattavaan puoleen sen enempää kuin kannattamattomaan puoleen. Yritän ymmärtää politiikkaa pakon sanelemana, mutta tosiasiassa koen niin ulkomaan kuin kotimaan poliikan usein vaikeasti ymmärrettävänä sanahelinänä, liian suurena kokonaisuutena jonka kulisseista en tiedä mitään   ja siellähän kaikki kiinnostava kuitenkin tapahtuu. Puolueista en kannata mitään, ajatusmaailmaltani olen vasemmistoa.

Olin varmaan yhtä yllättynyt kuin kuka tahansa tavan tollukka, kun Trump valittiin presidentiksi. Jaion vaalien alla monen kanssa ajatuksen, että nyt piti valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta vähemmän huono. En kuitenkaan ollut hankkinut enempää tietoa Trumpista, kun mitä ennestään tiesin että miehellä on oma tositv-ohjelma, Diili. Rikas, vähän kömpelö, mutta maailman mielestä rehellisen suorasukainen mies ja juuri siksi oikea henkilö pelastamaan Amerikka korruptoituneelta poliitikoinnilta. Kirja avasi Trumpia henkilönä ja ennen kaikkea Amerikan historiaa - ja vieläpä niin kiinnostavasti - että ahmin sitä sisuksiin yöunista säästellen. Enpä olisi uskonut että niin kävisi!

Jos Saarikosket eivät olisi hyviä kirjoittajia, ei tätä olisi ollut yhtä miellyttävää lukea. Onhan Trump kiinnostava, mutta ei se nyt niin kiinnostava kuitenkaan ole. Mutta kun asioiden kaksi puolta tuodaan joka kerran esille juurta jaksain ja pystytään pääsemään sekä kannattajien mielen sisään, kuin että myös henkeen ja vereen vastustavien, syntyy hyvää analyysia. Kirja pystyy myös valaisemaan uskottavasti sen, miksi Trumpin oli mahdollista kivuta politiikan huipulle Amerikassa.

Amerikan historiaa voi lukea, mutta ihmisten ajatuksia tai psykologista henkilökuvaa ei historian kirjoista saa. Kirja ei tietenkään kerro Trumpista kaikkea. Rehellistä ja täysin osuvaa kirjaa ei varmaan Trumpista saisi aikaiseksikaan. Tietääköhän Trump itsekään, mitä hän loppujenlopuksi on miehiään? Saarikosket eivät ole tavanneet Trumpia henkilökohtaisesti, he ovat kuunnelleet nauhoilta, lukeneet kirjoista (ja niitä riittää tästä miehestä) ja seuranneet presidenttikampanjaa, olleet paikalla kannattajajoukon keskellä, kun huudeltiin lets built a wallia.

Kiinnostuin Trumpista enemmän, ehkä myös Amerikan politiikasta, vaikka sitä onkin vaikeaa hahmottaa (varsinkin heidän tapaansa äänestää...) ja aloin yhä enemmän pelätä mihin suuntaan maailmanpolitiikka kehittyy. Jos kerran Trumpin kaltaisella on mahdollisuus päästä presidentiksi, kenellä ei olisi? Kuka joskus sanoi, että politiikka on rikki?

Arvio: ★★★★

Sivuja: 231
Kustantaja: HS kirjat

Kirja on suomalaisten toimittajien kirjoittama (molemmat Helsingin Sanomissa).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fiona Barton: Leski (2018)

Kerola: Kaikenkarvainen kansa (2017)

Stephen King: Eksyneiden jumala (1999)